Thursday, March 1, 2012

Dr Mahathir sindir Pas

“Sepatutnya lantik saja Lim Kit Siang sebagai Presiden Pas. Apa salahnya, dia pun warga Malaysia. Dia patriotik, jadi dia akan mengutamakan agama Islam, malah dia akan beri peruntukan untuk buat masjid dan semuanya,” kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau membuat sindiran itu ketika mengulas kenyataan Pengarah Penyelidikan Pas Pusat, Dr Dzulkifli Ahmad yang dilaporkan berkata, Pas bersedia menerima pemimpin bukan Islam mengisi jawatan timbalan presiden sekiranya keadaan memerlukan, berikutan dasar parti itu mengalami transformasi lebih terbuka.


Dalam nada sinis, Dr Mahathir berkata, kenyataan itu umpama menjilat ludah sendiri kerana pemimpin Pas pernah menganggap ahli Umno sebagai kafir kerana bekerjasama dengan orang bukan Islam.

“Baguslah, pasal dulu dia (Pas) kata kita (Umno) kafir. Sekarang ini, dia nak bekerjasama. Dia nak ketua dia orang bukan Islam. Kita tengok setakat manalah.


“Jadi imam pun boleh. Sekarang mereka (pemimpin pembangkang bukan Muslim) belajar agama Islam, jadi mereka boleh memberikan syarahan, petik ayat al-Quran pun boleh, jadi apa salahnya orang itu jadi Presiden Pas,” katanya pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) di sini, semalam.


Ditanya dakwaan Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir mengenai pengundi di Kulim perlu dibayar antara RM200 hingga RM1,000 untuk mengundi Barisan Nasional (BN), Dr Mahathir berkata memang senang membuat tuduhan.

sumber : HARIAN METRO

No comments:

Post a Comment